Gezin aan het genieten in het zwembad van een Roan camping.

Roan Luxury Camping Holidays | 23-03-2018 | Lokale tips

Top 10 - Bezienswaardigheden Sardinië

Sardinië is een prachtige plek, waar je ongetwijfeld een keer geweest moet zijn. Het eiland staat bekend om zijn parelwitte zandstranden en daarnaast is er ook een prachtige azuurblauwe zee. Verder zijn er op het eiland zelf nog erg veel activiteiten te ondernemen. Zo kun je genieten van verschillende attracties, maar ook zijn er veel bezienswaardigheden die je wat meer zullen vertellen over de geschiedenis van Sardinië.

1. De grot van Neptunus

Deze grotten worden gekenmerkt door druipstenen. De officiële naam van de grot is Grotte di Nettuno en je vind ze op het puntje van het schiereiland van Capo Caccai, ongeveer 25 km vanaf de stad Alghero. Om bij deze prachtige grotten te komen pak je de boot vanuit de haven van Alghero of ga je zelf naar Capo Caccai en loop via de spectaculaire 'geiten trap' met 654 treden de grot binnen. Vanaf het moment dat je binnen komt zul je je verbazen over de vele verschillende stalactieten en stalagmieten, de grot is goed verlicht dus geen geheim blijft bewaard. Je kunt de grotten alleen bezoeken onder begeleiding van een gids.

2. Nuraghe, Het Sardijnse verleden

Nuraghe

Op Sardinië vind je veel verschillende overblijfselen en verdedigingswerken die dateren uit het bronzen tijdperk, nuraghi genaamd. Bij het bouwen van de torens is gebruik gemaakt van vulkanisch gesteente en zandsteen. Door middel van klei en modder worden de stenen bij elkaar gehouden en door kurk aan de binnenzijde van de toren te plakken zijn de torens zelfs geïsoleerd! In totaal zijn er nog zo'n 3000 nuraghi's te vinden op Sardinië. In het plaatsje Barumini, gelegen in het zuiden, kun je de Nuraghe Su Nuraxi bezoeken. Dit historische monument behoort waarschijnlijk tot één van de mooiste van Sardinië.

3. La Maddalena
De gemeente La Maddalena is onderdeel van de provincie genaamd Olbia-Tempio. Deze provincie bestaat uit veel verschillende eilanden die niet allemaal bewoond zijn. Alleen op La Maddalena wonen daadwerkelijk mensen. Deze plek is perfect om even tot rust te komen op het terras van een restaurantje of slenterend door een winkel. Ook voor een dagtrip is dit de perfecte locatie. Zo wordt er dagelijks een bootexcursie georganiseerd waarbij je een ronde vaart om La Maddalena. Tijdens deze boottocht zul je zeker veel mooie baaien en stranden zien, maar ook zijn er veel mooie natuur stukken en rotsformaties te bewonderen.

4. Cagliari

Cagliari

Deze zuidelijk gelegen stad ken je waarschijnlijk wel: de hoofdstad van Sardinië. In deze stad zijn er ontzettend veel sfeervolle, smalle steegjes, verschillende gezellige winkelstraten en kun je gemakkelijk even wat eten op het terrasje bij een restaurant. Maar ook voor diegenen die een frisse duik in zee willen nemen, zijn er mogelijkheden genoeg. Zo is er een lang zandstrand in Cagliari, dat het Poetto, wordt genoemd. Op dit strand kun je vaak roze flamingo's bewonderen. Houd je van cultuur? In de wijk Castello vind je verschillende bouwwerken uit de Romeinse tijd.

5. Costa Smeralda 
Het kustgebied Costa Smeralda staat bekend om zijn 55 kilometers lange kuststrook die afgelopen jaren is omgebouwd tot een zeer populaire vakantiebestemming voor de internationale jetset. Bijna alle gebouwen aan de Costa Smeralda zijn gebouwd met inheems materiaal zoals graniet en steken zo niet af tegen het prachtige landschap. De bekende plaats Porto Cervo staat bekend om zijn luxe winkels, bruisende nachtleven en jachthaven meer zeer luxe jachten. Capo Ferro is ook een aanrader te bezoeken, de 46 meter hoge kaap met vuurtoren is een prachtig gezicht!

6. Gennargentu gebergte
Het ruige bergland rondom het Gennargentumassief (de hoogste berg van Sardinië) is de Barbagia. Dit gebergte bestaat uit vele traditionele bergdorpjes. In het nationaal park Gennargentu liggen de 300 meter lange rotswanden Gola su Gorrupu, één van de grootste en spectaculairste bergkloven van Europa. Het natuurgebied is ontzettend groot leent zich perfect om te wandelen en/of te mountainbiken. In het bos van Oliena ligt een grote waterbron. De bron van Su Gologne is een waterbron die ontzettend snel stroomt. Uiteindelijk komt het water uit in het meer van Cedrino. Tijdens een tocht door dit wandelgebied passeer je meerdere locaties waar je even een frisse duik kunt nemen in het water. Ook worden er verschillende excursies georganiseerd in het bos.

7. Het zuidwestelijke deel van Sardinie
Iglesiente is een bijzondere plek met een prachtig panoramisch uitzicht. Wanneer je hier besluit heen te gaan is het aan te raden een auto te huren. Rijdt via Flumminimaggiore naar locaties zoals de grotten van Su Mannau en de Tempel van Ants. Het uitzicht bij Pan di Zucchero is een zeer populaire stopplaats voor veel toeristen. Het kalksteeneilandje ligt voor de kust en heeft een hoogte van maar liefst 133 meter.

8. Het schiereiland Sinis

Sardinië algemeen

Dit grote schiereiland ligt aan de westkust van Sardinië op een mooie en ongerepte tandtong. Het eiland is nog niet zo bekend bij het grote publiek, er komen dan ook weinig toeristen. Op dit eiland kun je erg veel bijzondere watervogels spotten en is er een ruime keuze aan verschillende zoutmeren, waarin je kunt zwemmen. Aan de kust zie je vissershuisjes die helemaal zijn gemaakt van riet en van hout, een erg mooi gezicht. Het mooiste strand is Is Arutas, dit strand is een paar kilometer lang en de kleur van het zand varieert van roze tot groen naar helder wit.

9. Tomba dei Giganti
Het gebied Arzachena is rijk aan archeologische opgravingen. Naast de Nuraghen zijn er verschillende graftombes te vinden. De naam Tomba dei Giganti betekend dan ook: Reuzengraven.

10. Natuurlijke zwembaden

Sardinië natuurlijk zwembad

In het zuidwesten van Sardinië kun je, op het schiereiland Sant'Antioco, prachtig zwemmen in het natuurlijke zwembad Arco dei Baci. Uiteraard zijn er nog veel meer plekken in Sardinië waar je kunt in een prachtig mooie omgeving kunt zwemmen.

Benieuwd naar de kampeermogelijkheden? Bekijk ons camping aanbod in Sardinië hier.

Zoek & boek

Onze gasten over boeken bij Roan: