Gezin aan het genieten in het zwembad van een Roan camping.

Roan Luxury Camping Holidays | 15-04-2015 | Inspiratie

Tips voor kamperen in de kou

In Europa is het weer eigenlijk altijd onzeker, het kan onverwachts ineens heel warm of juist heel koud zijn. Het tweede heb je natuurlijk liever niet als je gaat kamperen. Maar de echte avonturiers kunnen er ook bewust voor kiezen om te gaan kamperen in de kou. Dat zag je al in een eerder artikel met de gaafste kampeerplekken: kamperen in heuse iglo’s! Maar of je er nu wel of niet bewust voor kiest om in de kou te gaan kamperen, het is altijd handig om goed voorbereid te zijn. Daarom zetten wij een aantal praktische en leuke tips voor je op een rij om je lekker warm te houden!

Kleed je goed aan!
Zeker als je in de zomer op vakantie gaat, dan heb je de neiging om alleen maar zomerkleding mee te nemen. Dan kun je natuurlijk ook veel meer meenemen in je koffer! Maar het kan, ook in de zomer, verraderlijk afkoelen dus het is verstandig om toch een lange broek en een vest of jas mee te nemen. En denk bijvoorbeeld ook aan een langere pyjama, mocht het ’s nachts in de tent of bungalow wat frisser zijn. En als je echt in de kou gaat kamperen, zorg dan voor goede thermokleding. Deze kleding zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur gehouden wordt. Zo heb je speciale thermosokken, -leggings en –truien die je onder je kleren aan kunt doen om je extra warm te houden.

Een goede warme slaapzak
Vooral ’s nachts kan het flink afkoelen, en daarom is het belangrijk om een goede slaapzak te kopen. Je hebt zogeheten ‘mummy’ slaapzakken waarin je helemaal ingepakt zit en je hebt ook slaapzakken waar je benen apart verpakt zitten. De warmte is vooral afhankelijk van het materiaal waar de slaapzak van gemaakt is. Let daar dus op wanneer je een slaapzak gaat kopen en laat je goed adviseren als je echt een warme slaapzak nodig hebt. En je kunt elkaar natuurlijk ook lekker warm houden door dicht tegen elkaar aan te kruipen!

Slaapzak

Bron: Wikimedia.org

Een gezellig kampvuur!
Wat is er nu leuker dan rond een kampvuur zitten met zijn allen. Vertel verhalen, houd marshmallows boven het vuur en misschien wil er iemand nog wel een liedje zingen? Het kampvuur zorgt er sowieso voor dat je het wat warmer krijgt! Zo combineer je het praktische met het aangename.

Kampvuur

Bron: Flickr.com

Genoeg drinken
Iedereen weet wel dat het met warm weer belangrijk is om voldoende te drinken, je voelt al snel dat je dorst hebt, je zweet en daardoor ga je eigenlijk automatisch al meer drinken. Maar wist je dat het ook met koudere temperaturen belangrijk is om juist veel te drinken? Voldoende drinken is essentieel om je vochtbalans op peil te houden. Bij koud weer verbruik je meer energie om de lucht op te warmen en vocht om de droge lucht te bevochtigen. Dit leidt dus ook weer tot vochtverlies en daarom is het ook op koude dagen belangrijk om 1,5 liter per dag te drinken. Alcohol is trouwens geen warmtehouder, het lijkt alsof je het hierdoor warm hebt maar in feite verhoogt alcohol juist het warmteverlies van je lichaam en daardoor ben je vatbaar voor onderkoeling. Je kunt natuurlijk wel lekkere warme thee, koffie of warme chocomel drinken. En als je je drinken goed warm wilt houden, vergeet dan vooral niet om een goede thermoskan mee te nemen. Dan hoef je niet steeds opnieuw koffie of thee te zetten.

Water drinken

Bron: Thinkstock

Een camping boeken met meer weerzekerheid
Als je niet van kamperen in de kou houdt, maar je wilt wel kamperen in Europa, dan kun je het beste een camping boeken in de maanden juli of augustus. Dan heb je een grotere kans op hogere temperaturen. Als je kijkt naar het aanbod van Roan, dan heb je op de campings in Italië de grootste kans op mooi weer!

Zoek & boek

Onze gasten over boeken bij Roan: