Met de auto naar Spanje? Let op deze verkeersboetes!

Roan Luxury Camping Holidays | 02-07-2020 | Lokale tips

Met de auto naar Spanje? Let op deze verkeersboetes!

Elk jaar vertrekken veel Nederlanders voor hun vakantie richting Spanje. De mooie zandstranden, leuke omgeving en het prachtige weer maakt Spanje een ideale vakantiebestemming om volledig tot rust te komen. Voor Nederlandse toeristen reden om een vakantie in Spanje te boeken. Voor veel vakantiegangers begint het vakantiegevoel wanneer Spanje wordt ingereden, echter is dan oplettendheid vereist.

Naast de gewone verkeersregels die voor zowel Nederlanders als Spanjaarden gelden, hebben de Spanjaarden een aantal opmerkelijke verkeersregels die in Nederland niet bekend zijn. Om je daarvoor te waarschuwen en te behoeden voor verkeersboetes, zetten wij de bijzondere Spaanse verkeersregels op een rij.

Verkeersboetes Spanje
In Spanje worden boetes in 3 mogelijke overtredingen verdeeld; Lichte, ernstige en zeer ernstige overtredingen. Veel van deze boetes zijn in Spanje hetzelfde als in Nederland. Denk hierbij aan de meest voorkomende boetes, zoals een snelheidsovertreding, het gebruik van mobiele telefoon/ het bedienen van navigatie en door rood rijden. Voor veel van deze boetes wordt 200 euro in rekening gebracht. Bij een snelheidsovertreding kan dit zelfs oplopen tot 600 euro. Goed om te weten is dat er ook 200 euro in rekening wordt gebracht bij het gebruik van een koptelefoon of oortjes. Pak ook niet je mobiele telefoon erbij terwijl je stilstaat, in de wet van Spanje is namelijk opgenomen dat voor deze overtreding ook 200 euro in rekening wordt gebracht.

De ervaren vakantiegangers die al vaker in Spanje op vakantie zijn geweest, weten dit waarschijnlijk al. In Spanje worden namelijk geen haaientanden gebruikt, maar een dikke onderbroken streep. Het advies is ook om hierop op te letten, want het niet verlenen van voorrang kan je op een boete van 200 euro komen te staan.

Niet voor de hand liggende boetes Spanje
Spanje en Nederland hebben grotendeels overeenkomende verkeersregels, echter zijn er een aantal zaken die in Spanje beboet worden en in Nederland niet. Eén van die verkeersregels is het rijden met slippers. In Spanje kan er namelijk een boete worden uitgedeeld ter waarde van 200 euro, wanneer de bestuurder met slippers rijdt. Ons advies is daarom ook om hiermee op te passen. Helemaal omdat wanneer een persoon met slippers aan een ongeluk veroorzaakt, hij verantwoordelijk wordt gehouden en daarom ook in de meeste gevallen niet de schade vergoed krijgt.

Houdt gedurende een vakantie in Spanje ten alle tijden twee handen aan het stuur. Dit klinkt misschien logisch, maar er is gebleken dat veel vakantiegangers hier een boete voor krijgen. Zo kan er al een boete ter waarde van 80 euro worden uitgeschreven wanneer je op een warme dag als bestuurder met je arm buiten het raam hangt.

Afhandeling boetes
Mocht het toch zo ver komen en je krijgt een boete van de Spaanse politie, dan zijn daar ook een aantal regels aan verbonden. Wil je geld besparen? Betaal de boete dan meteen. Wanneer het geld ter plekke wordt betaald, dan wordt boete met 50% verlaagd (dit geldt echter niet voor ernstige overtredingen). In plaats van ter plekke het geld contact te betalen, zijn er ook andere mogelijkheden om maar de helft te hoeven betalen? Ga bijvoorbeeld binnen 20 dagen naar het postkantoor voor een geldoverschrijving. Wanneer je vindt dat je boete ten onrechte is uitgeschreven, dan kan je binnen 15 dagen beroep aantekenen.


Benieuwd geworden naar ons complete Spaanse campingaanbod? Bekijk dan hier onze campings of bel ons op 0180-33 11 77.

Alle hier boven genoemde bedragen zijn indicaties en kunnen in de praktijk hoger of lager uitvallen. Het exacte boetebedrag is afhankelijk van de omstandigheden waaronder de verkeersovertreding is gemaakt.

Zoek & boek

Onze gasten over boeken bij Roan: