Gezin aan het genieten in het zwembad van een Roan camping.

Roan Luxury Camping Holidays | 18-06-2018 | Lokale tips

Met de auto naar Italië? Let op deze verkeersboetes

In elk land gelden er afwijkende verkeersregels waardoor er vaak verwarring ontstaat bij de Nederlandse vakantieganger tijdens hun vakantie in Italië. Zorg dat je op de hoogte bent van de verkeersregels in Italië want een boete is zo gereden! De meest gestelde vragen bij het ECC (Europees Consumenten Centrum) gaan over de milieuzones in Italië of klachten over ontvangen verkeersboetes in Italië. Wij zochten het een en ander voor je uit zodat je hier rekening mee kunt houden!

De meest gestelde vragen bij het ECC (Europees Consumenten Centrum) gaan over de milieuzones in Italië of klachten over ontvangen verkeersboetes in Italië. Wij zochten het een en ander voor je uit zodat je hier rekening mee kunt houden!

Milieuzones in Italië

Milieuzones Italie

Om de luchtvervuiling in de meeste grote Italiaanse steden te beperken zijn er milieuzones ingesteld. In een milieuzone (Zona a traffico limitato) is een milieuvignet nodig of mag je alleen toe treden in bepaalde tijden van het jaar als je in het bezit bent van een vergunning. Milieuzones in Italië worden aangeduid met borden, alleen zijn deze niet altijd even goed te herkennen. TIP: Kijk dus voordat je op vakantie gaat in Italië goed na in welke steden er een milieuzone is en in welke gebieden je een milieuvignet en/of vergunning nodig hebt

Hoogtes van de meest voorkomende verkeersboetes in Italië
Je bent lekker op vakantie op de camping in Italië, een welverdiende vakantie die is bedoeld om te ontspannen en samen te zijn met het gezin. Misschien brengen jullie wel een bezoekje aan een nabij gelegen stad of dat mooie historische dorpje en als je daar aan komt vergeet je heel even alle verkeersregels in acht te nemen. Let goed op want zoals eerder vermeld wijken sommige verkeersregels af van de Nederlandse en daarbij lopen de boetebedragen flink op! Ook werkt Italië met een strafpuntensysteem, die ook geldt voor buitenlanders. Voor een aantal verkeersovertredingen krijg je, naast een flinke boete, ook een of meerdere strafpunten toegekend. Heb je het maximaal aantal strafpunten van 20 punten bereikt, dan word je rijbewijs 6 tot 24 maanden ingenomen.

Snelheidsovertredingen
De snelwegen in Italië zijn over het algemeen van goede kwaliteit, let dus tijdens je vakantie naar de camping op dat je niet hard gaat rijden dan toegestaan.
- tot 10 km per uur te hard --> boete vanaf € 41,-
- 11 km tot 40 km per uur te hard --> boete vanaf € 169,-
- 40 km tot 60 km per uur te hard --> boete vanaf € 531,- en wellicht een rijontzegging van 1 tot 3 maanden
- meer dan 60 km per uur te hard --> boete vanaf € 828,- en wellicht een rijontzegging van 6 tot 12 maanden

Door rood licht rijden
Voor het begaan van deze verkeersovertreding geldt een boete vanaf € 163,-

Overtreding van het inhaalverbod
Haal je een mede automobilist in waar dit niet is toegestaan? Houdt rekening met een boete vanaf € 85,-

Parkeerovertreding
- stilstaan of parkeren met je auto waar dit niet is toegestaan? --> boete vanaf 41,-
- parkeren op de stoep, gehandicaptenparkeerplaats, op een zebrapas of bij een bushalte? --> boete vanaf 84,-
- parkeren in een verkeersbeperkt gebied (Zona traffico limitato) --> boete vanaf € 78,- en je auto wordt weggesleept

Rijden zonder je gordel aan, of zit je kind niet in een kinderzitje?
Doe dit vooral niet! De boete loopt gemakkelijk boven de € 80,-

Gebruik van je mobiele telefoon tijdens het autorijden?
Het gebruik van een mobiele telefoon in de auto is niet toegestaan in Italië. Je mag alleen handsfree bellen als je een officiële handsfree kit gebruikt! --> boete vanaf € 160,-

Geef omhoog gaand verkeer voorrang in de bergen
Rijd je in de bergen houd er dan rekening mee dat omhoog gaand verkeerd altijd voorrang heeft! Uiteraard moet er wel dichtbij een veilige plaats zijn waarnaar je kunt uitwijken. --> boetebedrag onbekend

-->Heb je een ernstige verkeersovertreding begaan tussen 22.00 uur en 07.00 uur? Je boetebedrag wordt dan met 30% verhoogd!

Owjee, je hebt een verkeersovertreding begaan, wat nu?


Politiewagen Italie

Wanneer je gelijk ter plaatse óf binnen 5 dagen na het bekeuren je boete in Italië betaalt, ontvang je 30% korting op het boetebedrag. Let er wel op dat wanneer je ter plaatse betaalt, je een proces-verbaal ontvangt.

Toch ongemerkt een verkeersboete ontvangen?
Het kan gebeuren dat je ondanks je speurwerk vooraf toch ongemerkt door een milieuzone bent gereden tijdens je vakantie in Italië. Tot maanden na je vakantie kan er een boete op je deurmat vallen. De boetebedragen lopen flink en is de boete gereden met een huurauto? Tel er dan nog maar rustig € 50,- boven op aan extra administratiekosten van het autoverhuurbedrijf. TIP: Vanaf de dag dat je de boete thuis ontvangt heb je 60 dagen de tijd om de boete te betalen of de boete aan te vechten. Doe je dit niet? Dan wordt het boetebedrag verhoogd!

Benieuwd naar ons complete Italiaanse campingaanbod? Bekijk dan hier onze campings of bel ons op 0180 - 33 11 77.

Alle hier boven genoemde bedragen zijn indicaties en kunnen in de praktijk hoger of lager uitvallen. Het exacte boetebedrag is afhankelijk van de omstandigheden waaronder de verkeersovertreding is gemaakt.

Zoek & boek

Onze gasten over boeken bij Roan: