Gezin aan het genieten in het zwembad van een Roan camping.

Roan Luxury Camping Holidays | 14-06-2018 | Lokale tips

Franse verkeersboetes om te mijden

Er is toch niets vervelender dan dat er na een heerlijke vakantie een boete op de deurmat valt? En dit omdat je een verkeersregel, die je misschien niet eens kende, hebt overtreden. Zorg dat je op de hoogte bent van de verkeersregels want het gebeurt vaker dan je denkt!

Tot een aantal jaren terug kwamen boetes, ontvangen in het buitenland, vaak niet aan in Nederland. Maar inmiddels is er veel veranderd en zijn regels aangescherpt, houdt hier dus rekening mee! In Frankrijk gaat de politie sinds 2017 anders te werk. Er worden niet altijd meer politieagenten (Gendarmerie) ingezet om verkeersovertredingen te signaleren maar beveiligingscamera’s. Deze camera’s staan verdekt opgesteld en zorgen ervoor dat je dus vaak niet in de gaten hebt dat je wordt geflitst. Je kenteken wordt geregistreerd en aan de hand hiervan ontvang je de boete per post thuis op de mat.

Verkeersboetes om te mijden in Frankrijk 1. Koptelefoon dragen tijdens het rijden (ook op de fiets) -> € 135,- boete Bellen met een mobiele telefoon in de auto of op de fiets is al jaren een overtreding in Frankrijk, maar sinds 2015 is het ook verboden om oortjes of een koptelefoon (om te bellen of muziek te luisteren) te gebruiken in het verkeer. Let op: dit geldt voor bestuurders van alle voertuigen!

2. Doorrijden tot op het fietsvak voor het stoplicht -> € 90,- boete Met de auto doorrijden tot op het "sas-vélo" (fietsvak) is ook een overtreding. Deze overtreding wordt in vele gevallen gesignaleerd door een beveiligingscamera.

3. Fietsen zonder helm voor jonge kinderen -> € 135,- boete

Sinds maart 2017 staat er een boete op het fietsen van kinderen, onder de 12, zonder helm! Het is niet toegestaan voor kinderen onder de 12 jaar om zelf te fietsen zonder helm, maar ook als zij achterop zitten dienen ze een helm te dragen. Dragen zij deze niet? Dan wordt er een boete van maar liefst € 135,- uitgeschreven.

4. Het niet hebben en gebruiken van een veiligheidshesje (ook voor fietsers) -> € 135,- boete In Frankrijk is het verplicht een veiligheidsdriehoek en een veiligheidshesje in de auto te hebben. Het veiligheidshesje moet direct aangetrokken kunnen worden om de veiligheidsdriehoek te plaatsen. Let op: een veiligheidshesje in de kofferbak voldoet hier niet aan! Voor fietsers is het boetebedrag lager, circa € 22,-

5. Bezitten en gebruiken van een antiradar -> maximaal € 1500,- boete en ontzegging rijbevoegdheid van maximaal 3 jaar Ondanks dat het erg handig lijkt in het bezit te zijn van een antiradar ofwel een radarverklikker, is dit niet verstandig! Dit apparaatje om politieradars op te sporen kan er voorzorgen dat je rijbewijs 3 jaar wordt ingenomen en je riskeert een erg hoge boete!

6. Gebruik mobiele telefoon in stilstaande auto langs de weg –> € 135,- boete Sinds kort riskeren óók automobilisten die 'even' een berichtje versturen of belletje plegen terwijl zij nog in hun auto langs de weg zitten een hoge boete. Je mag alleen je mobiele telefoon in de auto gebruiken als je auto op een gemarkeerde parkeerplaats langs de weg geparkeerd staat.

Naast de hier bovengenoemde verkeersovertredingen zijn er natuurlijk tal van andere situaties mogelijk waarin je een boete kunt krijgen. Bekijk hier een uitgebreide lijst met boetebedragen in Frankrijk. LET OP! De officiële toegestane snelheid op provinciale wegen wordt vanaf 1 juli 2018 verlaagd van 90 km/uur naar 80 km/uur. 

Hoe sneller je betaalt hoe goedkoper

Het klinkt misschien een beetje vreemd in de oren, maar Franse verkeersboetes zijn écht goedkoper als je deze snel betaalt! Betaal je binnen 15 dagen na ontvangt van de beuring, dan heb je recht op een “amende minorée” oftewel een verlaagd tarief. Het standaardtarief wordt ook wel “amende forfaitaire” genoemd en dit zijn de bedragen die bij bovenstaande overtredingen genoemd worden. Wanneer je meer dan 45 dagen wacht om je boete te betalen dan ben je de pineut! Frankrijk verhoogt de beuring dan met maar liefst 3 x zoveel. Zorg er dus voor dat wanneer je toch een boete ontvangt je deze op tijd betaalt.

Benieuwd naar ons complete Franse campingaanbod? Bekijk dan hier onze campings of bel ons op 0180 - 33 11 77.

Alle hier boven genoemde bedragen zijn indicaties en kunnen in de praktijk hoger of lager uitvallen. Het exacte boetebedrag is afhankelijk van de omstandigheden waaronder de verkeersovertreding is gemaakt.

Zoek & boek

Onze gasten over boeken bij Roan: