Gezin aan het genieten in het zwembad van een Roan camping.

Roan Luxury Camping Holidays | 12-03-2024 | Inspiratie

De leukste spelletjes voor onderweg in de auto

Lekker even ertussenuit en samen met het gezin genieten van je welverdiende vakantie. Het duurt natuurlijk even voor je daadwerkelijk op de plek van bestemming bent, maar met een paar leuke simpele spelletjes blijft de stemming er zeker in en vliegt de autorit voorbij!

Kijk op deze speciale Roan spelletjespagina en kies uit één van onderstaande spelletjes voor onderweg.

Spel 1 Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…
Een oud maar nog steeds zeer vermakelijk spelletje voor onderweg. Bij dit spelletje is het de bedoeling dat je zegt: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is…’, vervolgens kies je een bepaald voorwerp uit in of buiten de auto en mogen de anderen in de auto om de beurt raden. Degene die het juiste antwoord geeft, mag vervolgens een voorwerp kiezen waarna de anderen weer kunnen raden.

Spel 2 Verzin een nieuw woord met de laatste letter
Bij dit spelletje moet je goed je hoofd erbij houden. Het leidt je in ieder geval even af van de lange reis. Bij dit spel begint iemand door een willekeurig woord te noemen, bijvoorbeeld ‘tas’. De laatste letter is ‘s’ en hiermee moet het volgende woord weer beginnen. De volgende kan bijvoorbeeld ‘sok’ zeggen waarna het volgende woord moet beginnen met een ‘k’.

Dit woordspelletje kent bovendien verschillende varianten waardoor het niet snel gaat vervelen. Zo kun je bijvoorbeeld ook het spelletje opdelen in verschillende categorieën. Zo kun je denken aan automerken, plaatsnamen en dieren.

Spel 3 Wie of wat ben ik?
Voor dit spel heb je een papier en pen nodig. Iemand schrijft een persoon of beroep op een blaadje en geeft dit door aan de anderen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het beroep brandweerman of een bekende Nederlander. Tijdens dit spel krijgt één persoon het blaadje niet te zien. Deze persoon moet door middel van het stellen van vragen raden wie of wat hij/zij is totdat iemand het goede antwoord geeft, dan mag de volgende.

auto-familiespelletjes

Spel 4 Automerken en kleuren herkennen
Dit spel zorgt zeker voor het nodige vermaak onderweg. Voor jongere kinderen kun je een bepaalde kleur opnemen in het spel. Bijvoorbeeld: ‘Hoeveel rode auto’s tel je vanaf nu?’. Zo leren je kinderen tegelijk tellen én het herkennen van bepaalde kleuren.

Met oudere kinderen kun je dit spel veranderen naar het herkennen van bepaalde automerken. Op deze manier leer je je kinderen bepaalde vormen en logo’s van auto’s te herkennen.

Spel 5 Kenteken-bingo
Een erg leuk spel. Hierbij is wel enige voorbereiding nodig. Print voordat je vertrekt een aantal blaadjes uit met alle getallen tot en met 100. Alle cijfers hebben twee getallen. Dus je voegt bij de cijfer 1 tot en met 9 een nul toe.

Als je onderweg bent deel je deze blaadjes uit. Nu is het de bedoeling dat iedereen naar de cijfers gaat zoeken in de kentekenplaten. Heb je een bepaald getal gevonden, dan streep je deze door. Dit spel hou je vol totdat het iemand lukt om alle getallen door te strepen. Bingo!

Kenteken

Spel 6 Buitenlandse nummerborden herkennen
Vooral als je naar het buitenland gaat, kun je met je kinderen dit spelletje spelen. Leer ze eerst welke nummerborden bij welke landen horen en vervolgens kunnen ze zelf bepaalde nummerborden herkennen. Wil je het nog iets moeilijker maken, laat je kinderen dan ook het aantal nummerborden tellen.

Spel 7 Maak zoveel mogelijk woorden uit één woord
Ook dit is een leuk woordspel voor onderweg. Wijs iemand aan in de auto die begint met een woord. Een voorbeeld is ‘speeltuinen’. Vervolgens ga je om de beurt een woord noemen wat je kan vormen uit de letters van het eerdere genoemde woord. Van speeltuinen kun je bijvoorbeeld ‘tuin’, ‘speel’, ‘pel’ en ‘puin’ maken. Als niemand meer een antwoord heeft kun je een nieuw woord verzinnen.

Scrabble

Spel 8 Raad het dier
Bij dit spel neem je een dier in gedachten. Je mag niks uitbeelden of zeggen. Vervolgens mogen de anderen vragen stellen die jij met ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden. Als het dier geraden is, mag de volgende een dier in gedachten nemen.

Spel 9 Zoek de banaan
Dit spelletje is leuk om met de hele familie te doen, je zult merken dat de ouders net zo enthousiast mee doen als de kinderen. Hoe werkt het? Iedere keer als je een geel voertuig op de weg ziet dan roep je 'BANAAN'. Je krijgt 1 punt voor een auto/vrachtwagen en 2 punten voor een auto of vrachtwagen in combinatie met een aanhangwagen. Het leuke van dit spel is dat je dit tijdens de hele autoreis kunt doorspelen.

Gele auto

Spel 10 Spelletjes voor tijdens rustpauzes
Om de stemming er tijdens de autorit lekker in te houden is het belangrijk om echt even goed de benen te strekken tijdens de rustpauzes naar de camping. Hoe groot de verleiding ook is om zo snel mogelijk na dat noodzakelijke toiletbezoekje weer in de auto te springen, doe het niet! Zorg dat je voor de vakantie even langs de winkel gaat voor wat kleinigheidjes en neem echt even de tijd voor elkaar. Denk aan een potje jeu-de-boules, kubben, stoepranden, knikkeren, bellenblazen, springtouwen of stoepkrijten. 

Met deze spelletjes gaat de autoreis een stuk sneller en ben je in no-time op je vakantiebestemming waar je kunt genieten van je welverdiende campingvakantie.

Ben je benieuwd naar ons volledige campingaanbod in Europa? Bekijk dan hier al onze luxe campings en accommodaties!

Zoek & boek

Onze gasten over boeken bij Roan: