Coronamaatregelen op Spaanse Campings

Datum: 3 september 2020

Door een toename van de besmettingsgraad van het Coronavirus heeft de Nederlandse overheid besloten het reisadvies voor geheel Spanje aan te passen van kleurcode geel naar oranje; reis alleen naar deze gebieden wanneer dat noodzakelijk is. Daarbij is het dringende advies na een verblijf in dit land 14 dagen in thuis quarantaine te gaan. Voor onze Belgische gasten geldt inmiddels code Rood voor geheel Spanje.

Laatste nieuws over Spanje:

Wat betekenen de maatregelen nu voor uw vakantie in het dagelijks leven op en rondom de camping in Spanje? Hieronder een uiteenzetting van de belangrijkste vakantie componenten:

Op de camping

Bij uw accommodatie hoeft u geen mondkapje te dragen mits u met mensen van hetzelfde reisgezelschap bent. Als er andere mensen op bezoek komen moet in de Aragon, Catalonië, Extremadura, de Balearen eilanden en Andalusië wel een mondkapje worden gedragen. In de rest van Spanje hoeft dit niet, als er 1,5 meter afstand bewaard kan worden.

Wanneer u uw accommodatie verlaat om bijvoorbeeld naar de supermarkt, zwembad of het terras te gaan dan is een mondkapje verplicht.

Bij het zwembad

Bij het zwembad is een mondkapje niet verplicht. Zowel tijdens het zwemmen als om het zwembad heen, bij het zonnebaden hoeft er geen mondmasker gedragen te worden. Hierbij wordt er wel vanuit gegaan dat de camping voor behoorlijke ‘social distancing’ heeft gezorgd van onder andere de strandbedjes om het zwembad heen.

Op het strand

Voor het strand gelden eigenlijk dezelfde regels als voor het zwembad; bij het zwemmen en het zonnebaden hoeft geen mondmasker te worden gedragen. Wanneer je je beweegt tussen je plek op het strand en bijvoorbeeld de douche, toilet of kleedruimte dan is een mondkapje verplicht. 

Horecagelegenheden

Als u op de camping of bijvoorbeeld in een dorpje nabij de camping naar een restaurant wilt of bij een bar lekker op het terras wilt zitten, dan draagt u bij binnenkomst en vertrek een mondkapje. Eenmaal plaatsgenomen aan de tafel mag het mondmasker af. Hierbij wordt er van uit gegaan dat horecagelegenheid zelf heeft gezorgd voor een sociale afstand van 1,5 meter. Voor het terras gelden dezelfde regels.

Winkels en supermarkten

Het dragen van een mondmasker is in de meest winkels en supermarkten verplicht. Ook wordt overal gevraagd de handen te reinigen met desinfecterende gel die bij de ingang beschikbaar wordt gesteld. Er wordt veel gecontroleerd bij winkels en ook is het zo dat u de meest winkels niet binnenkomt zonder mondkapje.

In feite is elk type mondkapje te gebruiken waarbij zowel de neus als de mond wordt bedekt. Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid beveelt zelf de chirurgische mondkapjes (mascarillas quirúrgicas) aan. Maar ook niet-medische mondkapjes van textiel zijn te gebruiken.

De ontwikkelingen in Spanje ten aanzien van coronamaatregelen volgen elkaar snel op. We houden de berichtgeving van de Spaanse autoriteiten nauwgezet bij en houden u op de hoogte.

Campings in Spanje

Toeristen zijn weer welkom in Spanje. Veel campings in Spanje zijn weer open. Uiteraard werken de campings volgens algemene richtlijnen voor veiligheid, zodat u met een gerust gevoel op vakantie kunt.

 • sobere ontvangst bij aankomst
 • schoonmaak van de accommodaties met gecertificeerde desinfecterende middelen
 • accommodaties worden extra geventileerd
 • gemeenschappelijke ruimtes worden regelmatig gereinigd
 • wachtrijbeheer voor de voorzieningen
 • herinrichting van de restaurants, uitbreiding van de afhaalmogelijkheden
 • beschikbaar stellen van desinfecterende producten op diverse punten
 • personeel draagt beschermende middelen
 • dragen van mondmaskers bij verplaatsing tussen activiteiten is verplicht. Het is verplicht in OV en musea, winkels en  restaurants en bars.
 • animatie en faciliteiten zoals het zwembad worden aangepast aan overheidsmaatregelen.
 • geen grote evenementen (bijv avondshows)
 • stimuleren contactloze betalingen
 • uitvoering en naleving protocollen in geval van verdenking van besmetting


Op de camping dient u rekening te houden met de lokale veiligheidsvoorschriften. Omdat deze informatie per bestemming en/of per camping verschilt en bovendien regelmatig verandert, raden wij u te allen tijde aan om voor uw vertrek de officiële website van de camping te raadplegen.

Algemene richtlijnen Spanje

CORONAMAATREGELEN SPANJE
grenzen open per 21/6 
afstand houden 1,5 - 2 meter
groepen niet meer dan 20 personen
handen geven nee
supermarkten open
buitensporten toegestaan
markten open
stranden, meren open
mondmaskers verplicht als afstand houden niet kan (bv OV) voor kinderen vanaf 7 jaar
zwembaden open
bars, restaurants en terrassen open
musea open


Roan heeft deze informatie met zorg samengesteld. Onjuistheden kunnen voorkomen. Roan is niet aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Roan verstrekte informatie.

Alle actuele reisadviezen per land en regio vindt u op de website van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken

Benieuwd naar onze meest gestelde vragen? Klik dan hier. Voor campingspecifieke informatie en maatregelen verwijzen we je graag door naar onze speciale Coronamaatregelen per camping pagina.

Ervaringen van Roan klanten